Vad är malt?

Bryggmalt gör man av sädesslag, oftast korn. Även om andra sädesslag kan användas också. Korn är utmärkt att brygga öl på eftersom det innehåller mycket stärkelse, som omvandlas till socker som är nödvändigt för jäsningen. Kornets stärkelse består av olika sammansättningar av sockerarter som måste brytas ner inför bryggningen. Det är därför man mältar kornet först.
Syftet med mältningsprocessen är att utveckla enzymer som omvandlar stärkelsen till socker. Dessutom tar rostningen av kornet fram en mängd olika smaker och aromer i malten, smaker och aromer som så småningom känns i ölen.
  • Kornet fuktas och får gro, vilket gör att naturliga enzymer uppstår.
  • Groddarna avlägsnas.
  • Kornet torkas/rostas – enzymernas arbete avstannar.
Olika sorters malt produceras genom att man ändrar rostningstiden och temperaturen. De vanligaste varianterna är pilsnermalt, Münchenmalt, karamellmalt och bränd/rostad malt. Beroende på vilken öl man brygger kombinerar man de olika maltvarianterna.
Carlsberg Konsumentservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.