Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur kan man få reda på sockerhalten i olika öl?

Hej
Jag har en ovanlig åkomma som heter hereditär fruktos intolerans, vilket innebär att min lever inte kan bryta ned fruktos. Jag är därför intresserad av hur man kan få reda på vilken sockerhalt era olika öl har. Ljus lager är vanligtvis inga problem, men det skulle vara kul att veta hur (om) mycket socker det finns i Guinnes eller i IPA. Går det att få svar på?

Kommentarer

  • hej Magnus,

    Först lite information om socker i öl.
    Ingredienser i öl är vatten, korn, humle och jäst.
    Kornet innehåller stärkelse och detta omvandlas till mindre sockermolekyler i mältning- och mäskningsprocessen, det är nu söt vört.
    Vid jäsningsprocessen bryter jästen ner en del av sockermolekylerna i vörten till Etanol och Koldioxid. Det som blir kvar av kolhydrater i öl är ca 4 % (ca 4g/dl) ej förjäsbara sockermolekyler.

    Här är några exempel på sockermängd i öl, per 100 ml

    Falcon Bayerskt 2,1 % 3,6 g
    Falcon 2,8 % 4,5 g
    Falcon 3,5 % 3,5 g
    Falcon Bayerskt 3,5% 4,0 g
    Falcon 5,0 % 4,2 g
    Falcon Bayerskt 5,0 % 4,6 g

    Carlsberg Non Alc 4 g
    Carlsberg 2,8 % 2,9 g
    Carlsberg 3,5 % 2,7 g
    Carlsberg 5,5 % 4,2 g

    Guinnes 0.42 g

    Tyvärr har jag inte sockerhalt på IPA men du kan räkna med 2-4 g

  • Jag har letat runt i Göteborg efter Falcon Bayerskt 2.8% som är något av det bästa jag vet men hittar ingen och i affärerna vet de ingenting. Tillverkas den inte längre? Då blir vi riktigt ledsna min man och jag!
    Erna Flenstorp
  • Hej,

    Falcon Bayerskt 2,8% tillverkas fortfarande men på grund av den otroligt höga efterfrågan i sommar är det en del varor som bristar i butikerna. Vi jobbar på att komma ikapp.

    Tack för ditt tålamod,
    Matilda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.