Hur bör man hälla upp en öl i glas?

Att hälla upp en öl på rätt sätt är viktigt för att få fram bästa möjliga smak, arom och utseende. Här är en enkel steg-för-steg-guide:
1. Välj rätt- och rent glas.
Använd ett rent glas som passar ölstilen. Olika glas framhäver olika egenskaper. Att glaset ska vara rent är alltid den viktigaste regeln när man väljer ölglas: fett är ölets värsta fiende. Det är en dålig idé att stoppa ett ölglas i diskmaskinen tillsammans med andra redskap, eller att använda ölglas till mjölkprodukter. Det beror på att fettet bildar en tunn hinna på glasets insida, en hinna som kommer att förstöra skumkronan och göra ölen platt och avslagen.
Andra tecken är att skummet inte fastnar på insidan av glaset eller att det bildas bubblor på insidan av glaset
Sköljmedlet i maskindiskmedel orsakar samma skada eftersom det också skapar en hinna på insidan av glaset. Den bästa lösningen är att diska ölglas separat i en ren diskmaskin eller för hand i varmt vatten med en diskborste som bara används till ölglasen. Använd ett diskmedel som löser upp fett, skölj noga och låt glasen lufttorka.
2. Luta glaset
Håll glaset i cirka 45 graders vinkel. Detta minskar skumbildningen i början.
3. Häll först försiktigt
Häll ölet längs glasets insida, inte direkt i mitten, låt det virvla lite för att frigöra aromer och smaker.
4. Räta upp glaset
När glaset är ungefär halvfullt, räta upp det och fortsätt hälla i mitten. Detta skapar en fint skumkrona.
5. Skumkrona
En bra skumkrona bör vara 2–3 cm högt. Det hjälper till att bevara aromer och skyddar ölet från oxidation. Kronan hjälper till att bevara ölets aromer genom att ”stänga in” smaken, och hindrar luft från att komma i kontakt med ölen.
Carlsberg Konsumentservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.