Elektrifierade lagertransporter 🚛

2022 rullade Carlsberg Sveriges första elektrifierade lagertransporter Under 2022 gick startskottet för Carlsberg Sveriges elektrifiering av de tunga transporterna mellan bryggeriet och externlagret i Falkenberg. Den hÄllbara transportlösningen har tagits fram tillsammans med teknikföretaget Einride

Carlsberg Sverige jobbar kontinuerligt för att minska koldioxidavtrycket i alla delar av verksamheten. Nu tas nÀsta steg genom att elektrifiera transporterna mellan bryggeriet i Falkenberg och det externlager som ligger vid E6:an, knappt 10 km frÄn bryggeriet. Satsningen Àr en viktig del i Carlsberg Sveriges strÀvan mot en fossilfri logistikkedja och kommer ge en Ärlig minskning pÄ 80 ton koldioxid.
– Vi vill stĂ€ndigt utmana oss sjĂ€lva att hitta nya möjligheter att förĂ€ndra verksamheten till det bĂ€ttre. Och vi Ă€r stolta över att vi, tillsammans med Einride, nu introducerar en hĂ„llbar transportlösning som kommer hjĂ€lpa oss att minska vĂ„r klimatpĂ„verkan, sĂ€ger Peter Hammarstedt, VD Carlsberg Sverige.
Einrides transportlösning inkluderar elektriska lastbilar, mjukvara och laddningsinfrastruktur. Den kommer bidra till en vÀsentlig minskning av koldioxidavtrycket jÀmfört med tidigare, dÄ transportstrÀckan gÄtt med diesellastbil.

Carlsberg Sverige Àr en av aktörerna som i februari tillsammans genomförde den första elektrifierade tunga vÀgtransporten mellan Sverige och Danmark över sundet.
Øresundsbrons vision Ă€r att vara vĂ€rldens mest hĂ„llbara bro och de tog initiativ till att samla flera aktörer inom transportkedjan för att stimulera hĂ„llbara vĂ€gtransporter över sundet. KoldioxidutslĂ€ppen frĂ„n tunga transporter utgör 6 procent av de samlade utslĂ€ppen i EU, vilket Ă€r en fjĂ€rdedel av alla utslĂ€pp frĂ„n vĂ€gtransporter totalt. Genom att ersĂ€tta traditionell tung lastbilstrafik som gĂ„r pĂ„ diesel med ellastbilstrafik sĂ„ minskar koldioxidavtrycket med ca 90 procent pĂ„ strĂ€ckan mellan Helsingborg och HĂžje Taastrup via Öresundsbron, enligt preliminĂ€ra berĂ€kningar frĂ„n Erikssons Åkeri.

-Vi Àr glada över att vara en del av detta proaktiva samarbete. För oss Àr det viktigt dÄ det ligger helt i linje med vÄr ambition att gÄ mot en fossilfri logistikkedja. Vi har tidigare elektrifierat de tunga lagertransporterna i Halland och ser det hÀr samarbetet som ett viktigt nÀsta steg. Nu har testturen gÄtt och vi tittar pÄ hur vi ska kunna fÄ detta till en permanent lösning i en nÀra framtid, sÀger Peter Hammarstedt, vd Carlsberg Sverige.

Idag kan Øresundsbron erbjuda möjligheten till tung elektrifierad vĂ€gtransport över sundet dĂ„ E.ON har etablerat en laddningsstruktur pĂ„ bĂ„de den svenska och danska sidan i nĂ€ra anslutning till bron. PĂ„ turen fraktade Carlsberg Sverige 22 ton Ramlösa mineralvatten i Volvos nya elektrifierade tunga lastbil, Volvo FH Electric. Eriksson Åkeri lastade och körde sen till Carlsberg Danmark i HĂžje Taastrup för avlastning. NĂ€r det var klart laddades lastbilen hos Volvo, ocksĂ„ i HĂžje Taastrup, med grön certifierad el, i den laddningsenhet som E.ON, etablerat dĂ€r, för att sen köra tillbaka över Öresundsförbindelsen igen.

Fakta – Samarbete för elektrifiering 
  • Godstrafiken med tung elektrisk lastbil mellan Sverige och Danmark har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Volvo Trucks, E.ON, Erikssons Åkeri, Österlens Lastvagnar och Öresundsbron och Carlsberg Sverige
  • Lastbilen som anvĂ€nds Ă€r en Volvo FH Electric med sex batterier pĂ„ sammanlagt 540 kWh
  • Högeffektsladdning sker pĂ„ Volvo Truck Center i Helsingborg och pĂ„ Volvo Truck Center i HĂžje Taastrup
  • StrĂ€ckan Ă€r ca 37 mil
  • Testlasten bestod av 22 ton Ramlösa mineralvatten frĂ„n Carlsberg Sverige som levererades till Carlsberg Danmark för distribution i Danmark


Carlsberg Sverige har varit med i Dryckesbranschens Klimatinitiativ sedan starten 2017


för vi tror pĂ„ styrkan i att göra saker tillsammans. Vi tror att vi som bransch kan göra större skillnad, Ă€n om vi alla skulle arbeta var och en för sig. Tillsammans tar vi ansvar för klimatet.

För att lyckas hÄlla den globala uppvÀrmningen under 1,5 grader, mÄste alla samarbeta. DÀrför har flera aktörer inom den svenska dryckesnÀringen beslutat att anta utmaningen tillsammans. Det gör vi genom Dryckesbranschens Klimatinitiativ som startades 2017 pÄ initiativ av Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen, och Systembolaget.

Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ förbinder vi oss till att rapportera vÄr klimatpÄverkan en gÄng per Är, sÀtta upp egna mÄl för minskad klimatpÄverkan, arbeta för förbÀttring och att bidra till initiativets gemensamma mÄl:
  1. 100 % resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter i utlandet.
  2. 100 % resurseffektiva och materialÄtervinningsbara förpackningar.
  3. 100 % förnybar el och energi i den egna verksamheten samt en ökande andel i hela leverantörskedjan.
  4. En strategi för mÀtbar primÀrproduktion och odling.
 Alla deltagare rapporterar in sina utslÀpp, och dessa sammanstÀlls till en rapport. LÀs mer i den senaste rapporten för rapporteringsÄret 2022.Carlsberg Konsumentservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlÀgg

Ditt namn och inlÀgg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.