Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är det gluten i Apotekarnes Jul/Påskmust?

Hej,
Jag är Glutenintolerant. Kan jag njuta av Apotekarnes Jul/Påskmust?

Kristina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • I julmust ingår bland annat aromämnen från malt. Malt framställs vanligtvis från sädesslaget korn, som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt glutenhalter i olika julmustprodukter. Julmust som innehåller maltextrakt från korn kan inte märkas ”glutenfri”. Däremot kan glutenhalterna i julmust jämföras mot gränsvärdet för ”glutenfri” som är 20 mg gluten/kg.

    Livsmedelsverkets senaste undersökning om gluten i julmust publicerades 2013 och resultaten från undersökningen presenteras i verkets rapport 3/2013 ”Gluten i maltdrycker”. I denna undersökning analyserades glutenhalten i åtta olika produkter av julmust. I sex julmustprodukter bla Apotekarnes Julmust, påvisades inte gluten och i de två produkter där gluten påvisades låg halten under 20 mg gluten/liter.

    Måttlig konsumtion rekommenderas ändå.
    Apotekarnes Julmust och Påstmust är samma recept, endast etiketterna är olika.

    Kristina
  • Hej!
    Jag är lite nyfiken att höra om vad som gör jul och påskmusten till att den blir en must? smile

    // Henrik
    Henrik
  • hej Henrik,
    Must lanserades 1910 som ett alternativ till öl och kallades Must. Det är företaget Roberts i Örebro som är vår leverantör av mustextraktet (receptet är hemligt)
    Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Den har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt.
    Kristina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy